Het verschil tussen een omzetbelastingnummer en een btw-identificatienummer.

Als je ondernemer bent, heb je het omzetbelastingnummer en het btw-identificatienummer vast en zeker al een keer gezien in je correspondentie met de belastingdienst. Sinds 2020 ontvang je van de Belastingdienst zowel een omzetbelastingnummer als een btw-identificatienummer, zodra je jezelf hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel KVK.

Beide nummers worden geregistreerd, maar beide nummers hebben een ander doel. Belangrijk is om beide nummer op de juiste manier te gebruiken als je naar buiten communiceert.

One Day Finance Omzetbelastingnummer en btw-identificatienummer

Het omzetbelastingnummer

Het omzetbelastingnummer, ofwel ob-nummer, gebruik je als je contact hebt met de belastingdienst. Denk aan je btw-aangifte of als je schriftelijk contact hebt met de belastingdienst.

Belangrijk is dat dit nummer bedoeld is voor communicatie tussen jou en de belastingdienst. Het nummer moet je dus nooit gebruiken om extern mee te communiceren op bijvoorbeeld je website of op je facturen.

In het omzetbelastingnummer zit bij een eenmanszaak jouw BSN nummer verwerkt. In het verleden werd hier vaak misbruik van gemaakt en daarom dat de Belastingdienst dit heeft aangepast om je privacy te waarborgen.

Laat je de omzetbelasting uitbesteden? Dan heeft jouw belastingadviseur het omzetbelastingnummer nodig, om de communicatie met de belastingdienst voor je te verzorgen.

Het omzetbelastingnummer bestaat uit 9 cijfers (je BSN of RSIN) en gevolgd door een code tussen de B01 tot B99.

Het btw-identificatienummer

Het btw-identificatienummer, ofwel btw-nummer, gebruik je op je website en je facturen. Deze is dus bedoeld voor communicatie met externen, particulieren en andere bedrijven.

Gebruikmaken van het btw-identificatienummer is sinds 1 januari 2020 verplicht.

Het btw-identificatienummer bestaat uit 9 cijfers (willekeurig) en gevolgd door een code tussen de B01 tot B99.

Heb je een BV of NV dan is het nummer gelijk aan het RSIN nummer en is er dus geen verschil tussen je omzetbelastingnummer en je btw-identificatienummer

Beide codes lijken dus op elkaar, maar dienen wel verschillende gebruikt te worden!

Tweede btw-identificatienummer

Ga je nieuwe activiteiten met je bedrijf ondernemen? Dan kan je een tweede btw-identificatienummer aanvragen met een nieuwe SBI-code.

Je moet dan wel los nog een keer btw-aangifte doen en deze op je factureren vermelden. Ook moet je een aparte administratie bijhouden, los van het andere btw-identificatienummer.

btw-identificatienummer zonder inschrijving bij de KVK

Als ondernemer moet je je inschrijven bij de KVK en ontvang je een btw-identificatienummer. Toch zijn er een aantal uitzonderingen:

– stille maatschappen zonder onderneming
– informele verenigingen
– eenmanszaken met activiteiten die volgens het Handelsregister niet gelden als onderneming
– buitenlandse rechtsvormen zonder vestiging in Nederland
– open fondsen voor gemene rekening

Scroll to Top