Hoe werkt een autorisatie en welke gegevens ontvangt een belastingadviseur?

Steeds meer zaken met (overheids-)organisaties kan je digitaal regelen. Zoals de jaarlijkse belastingaangifte, het wijzigen van de huurtoeslag of het aanvragen van studiefinanciering. Wil je dit door iemand anders laten doen? Geef je DigiD nooit af, maar regel een machtiging.

Met DigiD Machtigen kan iemand anders digitaal zaken regelen namens jou. Dit kan snel en veilig: Je bepaalt wat de ander voor je mag doen, en wanneer. Je kunt een persoon machtigen, maar ook een bedrijf of organisatie.
Wil je zelf iemand helpen? Dat kan door een machtiging aan te vragen voor iemand anders. Dit kan natuurlijk niet zo maar: het bedrijf dat je machtiging nodig heeft, heeft jouw burgerservicenummer (BSN) en geboortedatum nodig.

Hoe geef je toestemming?

Wil je iemand anders toestemming geven om digitaal zaken te regelen? Geef nooit je DigiD af! Je kan makkelijk een machtiging regelen. Check altijd of je de machtiging aan de juiste instantie geeft.

Je kiest eerst wat de ander voor je mag doen: zoals de inkomstenbelasting, of een energielabel aanvragen. En wanneer hij of zij dit mag doen: het komende jaar bijvoorbeeld. Je moet hiervoor inloggen met uw eigen DigiD.

Na de aanvraag krijg je een code op het scherm te zien. Deze code geef je aan degene die je wilt machtigen. Geef ook je geboortedatum en je burgerservicenummer (BSN). Degene die je gaat helpen activeert de code op de website van DigiD Machtigen, en kan daarna voor je aan de slag.

Na de aanvraag krijg je een code op het scherm te zien. Deze code geef je aan degene die je wilt machtigen. Geef ook je geboortedatum en je burgerservicenummer (BSN). Degene die je gaat helpen activeert de code op de website van DigiD Machtigen, en kan daarna voor je aan de slag.

Heb je al eerder iemand gemachtigd? Dan krijg je tijdens de aanvraag de naam van die persoon of personen te zien. Als je aangeeft dat dezelfde persoon voor je aan de slag mag, is hij of zij meteen gemachtigd. Een code is dan niet nodig.

Welke gegevens zijn bekend bij de belastingdienst? Welke gegevens zitten er in de vooraf ingevulde gegevens?

Wanneer je aangifte doet zijn veel gegevens al bekend bij de belastingdienst. Leuker kunnen ze het niet maken, wel makkelijker. Dit is zo sinds enkele jaren. Dit noemen ze ook wel de vooraf ingevulde gegevens of afgekort VIA. Maar welke gegevens heeft de belastingdienst eigenlijk?

De belastingdienst ontvangt van veel partijen alvast gegevens. Dat is fijn, want dat maakt het invullen van een aangifte veel makkelijker. Partijen die alvast gegevens door sturen zijn werkgevers, gemeentes, banken, hypotheekverstrekkers etc. De volgende gegevens ontvangt de belastingdienst:

– Naam
– Burgerservicenummer
– Geboortedatum
– Geboortedatum van kinderen
– Ontvangen loon, inhouden loonheffing en arbeidskorting
– Pensioen, andere uitkeringen en de ingehouden loonheffing
– De WOZ-waarde van de woning(zowel de eigen woning als box 3 woningen)
– Het bedrag ontvangen aan studiefinanciering en de studieperiode
– Betaalde lijfrentepremies
– De hypotheekgegevens
– Het bedrag betaald aan dividendbelasting
– Banksaldo’s en spaartegoeden
– Waarde van effectenportefeuilles
– Leningen van de bank
– Andere schulden van financiële instellingen
– De heffingskortingen die mogelijk van toepassingen zijn

Sommige gegevens ontvangt de Belastingdienst niet. Denk aan Buitenlandse bezittingen, crypto en inkomen uit overige inkomsten zoals een eigen onderneming. Dat betekent echter niet dat deze niet moeten worden opgegeven. De belastingdienst heeft deze gegevens nodig. Ook moeten de gegevens goed worden gecontroleerd en worden verwerkt. Bijv. bij een lijfrente moet worden bepaald of deze echt in aftrek mag worden genomen en een betaalde hypotheekrente betekent niet dat deze ook aftrekbaar is.

Als we een aangifte uit handen nemen dan vragen we altijd om een autorisatie. Hiermee kunnen we de VIA van de Belastingdienst downloaden. Dit kan digitaal geregeld met een DigiD of er kan een code via de post worden opgestuurd. Een code kan altijd weer worden ingetrokken.

Scroll to Top