Hoe zit het met belasting bij Bitcoins en andere Crypto?

Steeds meer mensen beleggen in cryptovaluta, zoals Bitcoin, Ethereum, etc. Maar hoe zit het met Bitcoins en belasting?

Hoe wel de cryptovaluta formeel niet als geld wordt aangemerkt, hebben ze feitelijk hetzelfde doel en functie als normaal geld. Om de reden wil de Belastingdienst dat je de waarde van de cryptovaluta in box 3 onder het kopje “Overige bezittingen” aangeeft. Maar als je er in een bepaalde hoedanigheid in handelt, kan het worden aangemerkt als box 1 inkomen. Wanneer je zo actief aan het handelen bent, dat er niet langer gesproken kan worden van een gewone beleggen, dan is er sprake van vermogensbeheer. Denk bijv. aan minen of aan het intensief handelen van cryptovaluta.

Heb je vanuit je BV geïnvesteerd in Crypto? De resultaten op je digitale valuta in je B.V. zijn ook belast. De verliezen zijn in principe ook aftrekbaar. Maar niet als er sprake is van zodanige speculaties dat de gelopen risico’s het normale ondernemersrisico te buiten gaaDe Belastingdienst beschouwt het niet opgeven van vermogen in crypto als ‘verhuld vermogen’. Dit betekent dat ze een flinke boete kunnen opleggen. In sommige gevallen gaan ze over tot strafrechtelijke vervolging. De Belastingdienst krijgt van bepaalde handelsplatformen zelf de gegevens binnen.

De basis van cryptocurrency is blockchaintechnologie. Een belangrijk kenmerk daarvan is dat alle transacties via die blockchain altijd en voor iedereen inzichtelijk zijn. De Belastingdienst kan dus van elke Nederlander zijn cryptocurrency historie en handelsactiviteit inzien. De Belastingdienst kan wat betreft cryptocurrency (vermogen of winst) dus 12 jaar (maar in ieder geval 5 jaar) terugkijken om alsnog belasting te heffen. De boete voor verkeerd aangifte doen, kan flink oplopen. Tot 300% van de te betalen belasting per jaar.

Inhoudsopgave

De waarde op 1 januari is bepalend.

Bij het invullen van je belastingaangifte geldt de waarde van je bezittingen op 1 januari als belangrijke peildatum. Maar wie in cryptomunten belegt, weet dat de koers van een munt op één dag al flink kan fluctueren. Het beste is om de koers op 1 januari om 00.01 uur van het betreffende jaar te hanteren.

Ook is de koers van een cryptomunt niet bij elke beurs gelijk. In dat geval kun je zelf kiezen welke koers je hanteert. Wel is het van belang dat je ieder jaar dezelfde beurs en hetzelfde tijdstip aanhoudt. Je moet dus zorgen dat er continuïteit is in de manier waarop je de waarde berekent.

Wanneer je minderjarige kind crypto’s bezit, wordt de waarde van diens beleggingen bij je vermogen opgeteld. Hierdoor kun je sneller boven het heffingsvrije vermogen uitkomen en dus geconfronteerd worden met de belasting in box 3.

Crypto in plaats van loon ontvangen?

Het komt steeds vaker voor dat particulieren loon uitbetaald krijgen in cryptovaluta. Dit moet dan worden omgerekend worden naar euro’s op het moment dat het wordt ontvangen. Dit is in dit geval dan loon in natura.

Scroll to Top