Tips om belasting te besparen

Je wilt natuurlijk niet teveel belasting betalen! Wij geven daarom enkele tips om in 2021 en 2022 belasting te besparen.

Betaal kosten vooruit

Soms is het voordeliger om kosten voor het opvolgende jaar alvast vooruit te betalen. Als je voor 1 januari kosten vooruit betaald, dan is je vermogen op 1 januari lager. Dit heeft als voordeel dat je minder vermogensbelasting betaalt als je vermogen boven de drempel uitkomt.

Heb je aftrekbare kosten? Zoals bijv. zorgkosten of giften? Doe ze dan zoveel mogelijk in één jaar. In de meeste gevallen is er namelijk een drempel en mag je pas boven dat bedrag gebruik maken van de aftrekposten.

Kies voor Groen Beleggen

Heb je vermogen boven het heffingsvrije bedrag? Dan kan groen beleggen of sparen. Dit kan fiscaal interessant zijn. In 2021 betaalde je tot een vermogen van € 60.429,- geen box 3 belasting en met fiscaal partner was dat tot € 120.858,-. In 2022 mag je per persoon maximaal €61.215,- en met een fiscaal partner €122.430,- aan groene beleggingen of spaarproducten hebben zonder daar belasting over te betalen. Behalve op deze vrijstelling heb je ook recht op extra heffingskorting. Deze heffingskorting is 0,7% van het bedrag van de vrijstelling waar je, eventueel samen met je partner, recht op hebt.

Voor het belastingjaar 2022 ligt de drempel voor het heffingsvrij vermogen per persoon op € 50.650,- en met een fiscaal partner op € 101.300,-. Dit was in 2021 nog € 50.000,- per persoon en met een fiscaal partner op €100.000,-.

Spaar fiscaal voordelig voor je pensioen met lijfrente

Als je een aantoonbaar pensioentekort hebt, kun je fiscaal voordelig in een lijfrente storten. Je bouwt dan per jaar een jaarruimte op en als je die niet gebruikt heb je reserveringsruimte. Van die reserveringsruimte kun je 7 jaar nog gebruik maken. In het jaar van aangifte kun je dan de betaalde premies voor je lijfrente aftrekken van je inkomen en daarvoor ontvang je een belastingteruggave.

Maak gebruik van je aftrekposten

Zorg voor een goede administratie van je aftrekposten en denk vooruit. Kies er bijvoorbeeld voor om zoveel mogelijk aftrekposten in één jaar toe te passen.

Soorten aftrekposten
– Zorgkosten
– Hypotheekrente
– Studiekosten (vervallen na 2021)
– Reiskosten
– Giften
– Lijfrente
– Partneralimentatie

One Day Finance belasting besparen

Los kleine schulden met dure rentes als eerste af

Het kan fiscaal voordelig zijn om kleine schulden, zoals creditcardschulden, voor het einde van het belastingjaar af te lossen. Op je vermogen in box 3 is er een drempel van € 3200,-,(of €6400,- bij partners) voordat je een schuld in mindering mag brengen. Als je schuld lager is, dan kun je deze niet opvoeren in je box 3 vermogen. Maar als je deze schuld aflost, verminder je wel je box 3 vermogen.

Doe giften aan goede doelen

Doe je een gift aan een goed doel en voldoe je aan de voorwaarden? Dan mag je deze gift aftrekken van je inkomen, dit leidt tot een teruggave of een lager te betalen bedrag aan de belastingdienst. Uiteraard maakt het ook een verschil voor je box 3 vermogen voor het nieuwe jaar.

Maak gebruik van middeling

Heb je in één jaar een hoog inkomen en in een andere opvolgend jaar een laag inkomen? Dan kan middeling voor je interessant zijn. Als je over 3 jaar bij een gemiddelde een verschil van € 545,- zou hebben in te betalen belasting, dan kun je het bedrag boven die drempel terugkrijgen. Zo’n verzoek moet je zelf aanvragen bij de belastingdienst en zal dus niet automatisch door de belastingdienst worden geregeld.

Verminder je vermogen voor toeslagen of eigen bijdrage

Voor toeslagen mag je een maximaal vermogen hebben. Toeslagen zijn financiële tegemoetkomingen. Er zijn vier toeslagen die je van de Belastingdienst kunt ontvangen. Namelijk zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget. Heb je een hoog vermogen, maar weinig inkomen? Dan kan het in sommige gevallen interessant zijn om niet al teveel vermogen te hebben. Om je vermogen naar beneden te krijgen kan je bijvoorbeeld schenken of een gift aan een goed doel doen.

Los extra af op je hypotheek

Je eigen woning valt in box 1 en je vermogen in box 3. Komt je vermogen boven het heffingsvrije vermogen? Dan kan het slim zijn om op je woning af te lossen. Zo daalt je vermogen in box 3.

Neem energiebesparende maatregelen

Neem je energiebesparende maatregelen dan ga je uiteraard minder betalen voor je gas, water en licht. Maar ook je vermogen neemt daardoor af en hiermee kun je box 3 belasting besparen.

Verhuur je een woning? En heeft de huurder huurbescherming? Verlaag dan de WOZ

Verhuur je een woning? En heeft de huurder huurbescherming? Dan mag je van de belastingdienst een lagere waarde aanhouden dan de WOZ waarde. Dit is afhankelijk van de jaarhuur(kale huur). Is dit een bepaald percentage van de WOZ-waarde, dan mag je de WOZ-waarde verminderen tot wel 55% lager dan de oorspronkelijke WOZ-waarde.

Direct belastingaangifte hulp? Kies één van de volgende drie opties

Hulp nodig? We helpen je graag!

Neem contact op via ons contactformulier of mail ons op

Benieuwd naar onze tarieven? Bekijk dan onze Tarieven en diensten pagina.

Scroll to Top