Privégebruik van goederen of diensten in je bedrijf? Houd hier rekening mee met de btw-aangifte!

Heb je diensten of goederen die zowel privé als zakelijk worden gebruikt? Dan mag je slechts een deel van de btw aftrekken en de kosten mee nemen in de verlies- en winstrekening. De btw over het privégebruik moet je aan het einde van het jaar terug betalen.

Er is sprake van privégebruik wanneer je goederen of diensten gebruikt voor zowel je onderneming als voor privé. Denk bijv. aan een mobiele telefoon, een auto of een telefoonabonnement. Stel dat je bijv. 20 % privé gebruikt, dan moet je de teruggekregen btw aan het einde van het jaar terugbetalen aan de belastingdienst. Niet alleen jij, maar ook familie valt onder de term privé.

Er zijn 3 opties als het gaat om btw en privégebruik. Ten eerste kun je er voor kiezen helemaal geen btw terug te vragen, of je kiest er voor alleen het deel dat je zakelijk gebruikt terug te vragen, als laatste kun je het volledige bedrag terugvragen per kwartaal en aan het einde van het jaar de btw over het privégebruik terugbetalen.

De volgende goederen en diensten kunnen worden bestempeld als privégebruik:
– Privégebruik van de zakelijke auto door ondernemer.
– Privégebruik van goederen en diensten van de zaak. Denk bijv. gas,licht en water, telefoonkosten, kosten voor de boekhouder.
– Privégebruik van goederen en diensten van de zaak door eventuele werknemers.

Koop je iets met privégeld dan behoort het tot het privévermogen en mag je niets terugvragen, koop je iets met je onderneming dan behoort het tot het ondernemingsvermogen en mag je de btw volledige terugbetalen. Wel moet je het deel dat je eventueel privé gaat gebruiken terugbetalen.

Het is verstandig om altijd een goede splitsing te maken tussen goederen die zakelijk of privé zijn gemaakt of allebei. In de laatste btw-aangifte van het jaar kun je bij rubriek 1 het bedrag invullen bij privégebruik.

Van privégebruik is sprake als je:
– goederen of diensten koopt die je zowel zakelijk als privé gebruikt. Je gebruikt bijvoorbeeld je auto of bedrijfscomputer ook privé of je laat een bedrijfspand schilderen dat je ook privé gebruikt.
– goederen voor privégebruik aan je bedrijf onttrekt. Je koopt bijvoorbeeld een nieuwe auto of laptop voor je bedrijf. De oude auto of laptop gebruik je daarna alleen nog privé.

Inhoudsopgave
Scroll to Top