Snel wegwijs in boekhouden voor starters/zzp’ers/beginners

Ben je begonnen als zzp’er? Of als een andere ondernemer? Ben je nog een beginner in de wereld van administratie en boekhouding? Dan kan je wel wat tips gebruiken, zeker als het om boekhouden gaat! Regel direct je administratie goed.

Wat is boekhouden?

Boekhouden is ontstaan in een periode dat er nog geen computers waren. Tegenwoordig zijn we door alle software ontwikkelingen al veel verder. Een goede boekhouding is verplicht voor jou als ondernemer en de Belastingdienst heeft deze nodig om te controleren of je de regels volgt.

De definitie van boekhouden betekent: “Het systematisch vastleggen van financiële feiten van een persoon, een bedrijf of een (overheids)instelling”.

Daarnaast hou je in je boekhouding je factureren bij. Zowel facturen die jij hebt ontvangen als hebt verstuurd.

Wat is btw?

Btw is de belasting die je over je omzet aan de Belastingdienst betaald. Afhankelijk van je sector bepaald je een bepaald percentage. Dat percentage ligt ergens tussen de 0% en de 21%.

Lever je dus bijv. een dienst voor € 100,- exclusief btw? Dan factureer je € 121,- aan je klant bijv. 21% btw. Je betaalt dan per kwartaal de € 21,- aan de belastingdienst.

Maak je kosten en koop je bijv. een laptop voor je bedrijf. Dan heb je btw betaald, deze btw mag je als voorbelasting van de Belastingdienst terugvragen.

Wat is omzet, winst en/of verlies?

Lever je goederen of diensten? Dan staat daar meestal een vergoeding tegenover. Dat bedrag kan inclusief of exclusief btw zijn. Het bedrag exclusief btw gaat naar je omzet. Al die bedragen in een jaar zijn dus je totaal omzet. Als bedrijf maak je ook kosten. Deze betaal je ook inclusief of exclusief btw.

Het bedrag exclusief btw mag je als zakelijke kosten van je winst afhalen. Bijvoorbeeld als je € 10.000 euro aan omzet hebt gemaakt en 9.000 euro aan zakelijke kosten, dan heb je een winst van € 1.000 euro. Heb je meer zakelijke kosten dan winst gemaakt? Dan heb je een verlies

Debiteuren/Crediteuren

Debiteuren zijn klanten. Deze betalen jou dus voor je dienst of goederen die je gaat leveren. Tot het moment dat ze hebben betaald, hebben ze een bedrag open staan. Dat bedrag staat aan de Debit zijde van je balans, als nog te ontvangen.

Crediteuren zijn bedrijven of particulieren die jij nog moet betalen. Heb je bijv. een laptop gekocht en nog niet betaald? Dan staan deze aan de Credit zijde van je balans als nog te betalen.

Wat is een balans?

Een balans is altijd in evenwicht en een overzicht van je bezittingen en schulden van het begin en het einde van het jaar. Het verschil is het Eigen Vermogen

De linkerkant van de Balans is de Activa of Debit zijde. Hier staan alle bezittingen. Denk bijv. aan voorraden, liquide middelen zoals je bankrekening en een bedrijfspand. Maar ook je debiteuren.

Aan de rechterkant van de balans staan alle schulden en je eigen vermogen.

Heb je bijv. aan het begin van het boekjaar € 1.000,- aan liquide middelen en verder niks, dan heb je aan de rechterkant € 1.000,- eigen vermogen. Heb je 50% van het geld geleend bij de bank? Dan heb je aan de linkerkant € 1.000,- aan liquide middelen staan en aan de rechterkant € 500,- aan eigen vermogen en 500,- aan een lening aan de bank.

Scroll to Top