Te laat of nog geen aangifte gedaan? Wat moet je doen?

Wat er gebeurt als je niet of te laat aangifte doet, hangt af van je situatie. Heb je een aangiftebrief ontvangen, maar doe je niet op tijd aangifte? Dan riskeer je een boete. Ook maakt de Belastingdienst dan een schatting van je inkomen, waarop ze vervolgens de aanslag baseren.

Als je niet op tijd aangifte doet, stuurt de Belastingdienst meestal eerst een herinnering. Daarin vraagt de Belastingdienst je opnieuw om aangifte te doen. Als je dan geen aangifte doet, krijg je een aanmaning. In de aanmaning staat een nieuwe termijn waarbinnen je de aangifte moet insturen. Ben je alsnog te laat? Dan krijg je een verzuimboete.

Als je geen aangiftebrief hebt ontvangen betekent het niet dat je geen aangifte hoeft te doen. Of je nu geld terugkrijgt of geld moet betalen het is belangrijk om te weten of je de aangifte moet indienen en of je er een voordeel hebt. Het is in ieder geval mogelijk om alvast de aangifte die de Belastingdienst heeft klaargezet door te klikken om een idee te krijgen, maar de Belastingdienst heeft niet alle gegevens. Zo mis je misschien ziektekosten/zorgkosten, giften of studiekosten, maar denk ook aan lijfrente. En als je moet betalen heeft de belastingdienst geen rekening gehouden met bijv. Crypto of Buitenlandse bezittingen.

Krijg je minder dan € 16,- terug dan zal de belastingdienst die niet uitbetalen, moet je meer dan € 47,- betalen dan ben je verplicht om aangifte te doen. Doe je dit niet dan riskeer je een boete van de Belastingdienst, die kan oplopen tot 300%.

Doe je opzettelijk onvolledig of een onjuiste aangifte?

Doe je opzettelijk onvolledig of een onjuiste aangifte, dan krijg je een vergrijpboete. Dit kan ook als je een opzettelijk een onjuiste of onvolledige aangifte doet. Ook kan de belastingdienst een vergrijpboete opleggen bij een navorderingsaanslag.

Hoeveel jaar terug kan je nog een aangifte inkomstenbelasting doen?

Een aangifte inkomstenbelasting kan je tot 5 jaar terug doen. In 2022 kan je dus nog aangifte doen over 2017.

JaarJe aangifte moet uiterlijk bij de Belastingdienst binnen zijn op:
202131 december 2026
202031 december 2025
201931 december 2024
201831 december 2023
201731 december 2022
Scroll to Top