Wanneer moet de aangifte inkomstenbelasting 2023 in 2024 bij de belastingdienst binnen zijn?

Wanneer moet de aangifte inkomstenbelasting 2023 in 2024 bij de belastingdienst binnen zijn?

Het aangifte seizoen staat voor de deur! Elk jaar moet de aangifte inkomstenbelasting voor een bepaalde tijd binnen zijn bij de Belastingdienst. Wanneer? Dat hangt af van je situatie. De aangifte kan voor het eerst ingediend worden op 1 maart 2024, dan zijn namelijk ook de vooraf ingevulde gegevens bekend. Het kan zijn dat de Belastingdienst een uitnodiging stuurt voor de aangifte, maar dat hoeft niet. Hoe dat precies zit en wanneer deze binnen moeten zijn vertellen we hier.

Aangifte brief ontvangen?

Als je een aangiftebrief hebt gekregen van de belastingdienst, staat daarin een datum wanneer de aangifte binnen moet zijn. Het kan ook zijn dat je deze digitaal via de Berichtenbox(op MijnOverheid) ontvangt. Deze kun je dan ook op de online omgeving van de Belastingdienst zien.

Geen aangifte brief ontvangen?

Als je geen aangiftebrief hebt ontvangen betekent het niet dat je geen aangifte hoeft te doen. Of je nu geld terugkrijgt of geld moet betalen, het is belangrijk om te weten of je de aangifte moet indienen en of je er een voordeel van hebt. Het is in ieder geval mogelijk om alvast de aangifte die de Belastingdienst heeft klaargezet door te klikken om een idee te krijgen, maar de Belastingdienst heeft niet alle gegevens. Zo mis je misschien ziektekosten/zorgkosten, giften of studiekosten, maar denk ook aan lijfrente. En als je moet betalen heeft de belastingdienst geen rekening gehouden met bijv. crypto of Buitenlandse bezittingen.

Krijg je minder dan € 16,- terug dan zal de belastingdienst die niet uitbetalen, moet je meer dan € 51,- betalen dan ben je verplicht om aangifte te doen. Doe je dit niet dan riskeer je een boete van de Belastingdienst, die kan oplopen tot 300%. Afhankelijk van het formulier zijn er verschillende deadlines. Een normale aangifte (P-formulier) moet gebruikelijk binnen zijn voor 1 mei, maar een uitnodiging voor een M-formulier kan veel later volgen. Er volgt dan ook vanzelfsprekend een latere deadline. Wij zien regelmatig uitnodigingen binnen komen met een deadline van 1 augustus of later Kom je tijd te kort dan kun je ook uitstel aanvragen. Dit doe je makkelijk online bij de Belastingdienst. De belastingdienst geeft normaal een uitstel van 5 maanden voor het doen van uitstel. Maar doe je het via een belastingadviseur dan krijg je 12 maanden uitstel. Let wel, je kunt bijv. rente moeten betalen als je moest betalen. Dit is zo’n 4% per jaar.

Belangrijke deadlines 2024 voor aangifte 2023

1 maart
Vanaf deze datum zijn veel van je gegevens alvast ingevuld door de Belastingdienst. Elk jaar doen veel mensen direct op 1 maart belastingaangifte, met als gevolg dat de servers (tijdelijk) niet bereikbaar zijn. Houd daar rekening mee als je de aangifte zo snel mogelijk wilt doen.

1 april
Doe je vóór deze datum aangifte? Dan krijgt je uiterlijk 30 juni bericht van de Belastingdienst. Krijg je geld terug? Dan staat dit in de eerste helft van juli op je rekening.

1 mei
Dit is de laatste dag waarop je de laatste aangifte kunt doen. Let er wel op dat het ook de laatste dagen vaak erg druk is op de site van de Belastingdienst. Doe de aangifte daarom altijd eerder. Dit is ook de laatste dag waarop je uitstel kunt vragen.

31 augustus
Mocht je zelf uitstel hebben aangevraagd, dan is dit de uiterlijke datum wanneer de aangifte inkomstenbelasting binnen moeten zijn. Doe je te laat aangifte? Dan ontvang je mogelijk een boete van de belastingdienst.

Direct belastingaangifte hulp? Kies één van de volgende drie opties

Scroll to Top