Wat is de kleine ondernemersregeling (KOR)?

Maak je gebruik of wil je gebruik maken van de kleine ondernemersregeling (KOR)? Dan is het heel belangrijk dat je goed de regels begrijpt of je kundig laat adviseren. De Kleine ondernemersregeling is een btw-vrijstelling, voor kleine ondernemers. Je voordeel kan jaarlijks oplopen tot € 4.200, mits je geen btw als voorbelasting wilt aftrekken. Plus nog de kosten voor eventueel het laten bijhouden van je boekhouding.

De kleine ondernemersregeling (KOR) is er voor ondernemers die minder dan € 20.000,- per jaar aan omzet hebben. Het is een speciale regeling die zegt dat je de btw niet hoeft af te dragen aan de belasting, maar voorbelasting mag je ook niet meer aftrekken wanneer je gebruikt maakt van de kleine ondernemersregeling (KOR). De intentie van de kleine ondernemersregeling (KOR) is om je administratie te vereenvoudigen. Of het voordelig is hangt af van een aantal factoren.

Als je meer omzet gaat maken dan € 20.000 euro in een jaar en je hebt de kleine ondernemersregeling (KOR), dan moet je vanaf dat moment weer alle Btw-regels gaan toepassen en je afmelden. Je kan je afmelden door middel van een speciaal formulier van de belastingdienst.

Als je je afgemeld hebt van de KOR, mag je er drie jaar geen gebruik van maken van de Kleine ondernemingsregeling (KOR)

Als je je aanmeldt voor de KOR, word je gevraagd een schatting te maken van je omzet. Dit kan als starter best lastig zijn om te doen. Houd er ook rekening mee dat de Belastingdienst vraagt om de omzet per kalenderjaar. Als je in september begint, telt dus alleen de omzet van september tot en met december.

De kleineondernemersregeling (KOR) is minder interessant als je klanten hebt die de door je gefactureerde btw kunnen aftrekken, zoals bedrijven. Deelnemen aan de KOR bespaart ook administratieve handelingen en kosten voor het indienen van btw-aangiften. De KOR is met name interessant als je veel particuliere klanten hebt of bedrijven die de door je gefactureerde btw niet kunnen aftrekken.

Vooral wanneer je meer btw moet betalen dan je terugkrijgt en particulieren klanten hebt dan is de KOR interessant. Maar als je veel kosten en investeringen verwacht te maken, dan is het beter om te wachten of niet gebruik te maken van de KOR. Houdt hierbij ook rekening dat de KOR een herzieningstermijn heeft van negen jaar van onroerend goed en vier jaar na ingebruikname om terugbetaling of naheffing van btw te voorkomen.

Niet alle omzet telt mee voor de KOR (Kleine ondernemersregeling), denk bijv. uit omzet uit andere landen of als de btw verlegt wordt. Daarnaast moet je rekening houden met (on)roerende goederen die eerder zijn aangeschaft. Er geldt hiervoor wel een herzieningsdrempel van € 500,- per jaar.

Daarnaast telt de volgende omzet niet mee:
– Privégebruik van goederen en diensten
– Investeringsgoederen die in je onderneming zijn gebruikt
– Binnenlandse prestaties waarover de btw naar jou is verlegd
– Prestaties die belast zijn in een ander land. Als je de btw verlegt naar de afnemer in het – buitenland. Diensten en leveringen met 0% tellen wél mee
– btw-vrijgestelde omzet

Belangrijk is als je gebruik maakt van de KOR (Kleine ondernemersregeling) dat je geen btw mag vermelden op je factureren, je kan btw op kosten meer kunt aftrekken, hij maar voor drie jaar geldt en pas na 3 jaar(afkoelingsperiode) mag je je weer aanmelden voor de nieuwe Kleine ondernemersregeling (KOR)

Wil je gebruikmaken van de kleineondernemersregeling? Dan moet je je aanmelden via een online formulier. Je ontvangt dan binnen zes weken bericht. Wil je per 1 januari starten met de KOR, dan moet je dus maximaal zes weken daarvoor (ongeveer half november) de aanvraag indienen.

Inhoudsopgave
Scroll to Top